top of page

Problém se závislostí na telefonu

Jedna studie říká, že se k zařízením připojujeme, procházíme je či jinak klikáme až 2617krát denně! Neuvědomujeme si, jak technologie zaplavila naše domovy, osobní čas a také vztahy. I když musím přiznat, že některé mohou být více než užitečné, jiné mohou být také škodlivé. Je dobré si uvědomit, kdy příliš je už přespříliš a zahájit detox.



Výsledek neustálého připojení a záplavy informací způsobuje vyhoření, deprese a neschopnost soustředit se. Lidé bez telefonu již nedokážou vyjít z domu, neumí se navigovat v přírodě ba ani jít do koupelny, aniž by nedrželi mobil v ruce.

Upřímně, kolikrát jste s někým mluvili a neustále kontrolovali svůj telefon? Kolikrát jíte a používáte telefon nebo přemýšlíte, že někomu napíšete? Kdy jste naposledy nechali telefon vybít, nebo ho nechali doma a šli ven bez něj?



Jste závislý na svém telefonu?


ANO .. když tomu věnujete více času, než jste původně zamýšleli.Myslím, že jsme všichni schopni se ztratit ve smyčce internetu a neustále pokračovat v nikdy nekončícím čtení, komentování, skrolování, sdílení atd. Říkáte si 5 minut, ale nakonec nad tím sedíte hodinu ani nevíte jak. Připádá vám, že čas letí? Možná to bude tím.


ANO .. pokud pak cítíte vinu nebo nespokojenost. Svůj čas můžete trávit online s dobrými úmysly jako je práce na projektu nebo čtení o seberozvoji, případně vyhledávání aktivit apod. Často však sklouzneme k výše popsanému a následně se potýkáme s lítostí nad ztraceným časem. Pokud jste naplněni negativními emocemi, pak může být načase se sám sebe zeptat, byl to kvalitně strávený čas?


ANO .. pokud vás motivuje strach nebo pocit odloučení. Váš telefon, i internet jako takový, je plný všelijakých oznámení, pozvánek, novinek ze světa, aktualizací, zpráv a dalších. Vždy existuje něco, čeho můžeme být součástí nebo něco, co si nutně potřebujeme přečíst, ale zcela narovinu nemůžeme být součástí naprosto všeho. Náš čas a energie jsou omezeníé a tak si musíme vybírat. Čím dříve si tuto realitu uvědomíme, tím dříve se zaměříme na to, na čem skutečně záleží.


ANO .. pokud neustále cítíte nutkání zkontrolovat svůj telefon. Je samozřejmé, že přerušování vede ke zpoždění při dokončování jakýchkoli projektů a chvíli trvá, než se vrátíme do soustředění, které jsme měli před tím (cca 23 minut) Kolikrát za den si kontrolujete telefon nebo rozsvěcíte obrazovku, abyste se ujistili, že nemáte žádnou novou notifikaci? Protože co kdyby ...


ANO .. pokud nikdy nemáte dostatek času.

Není těžké být zaneprázdněný a na konci dne mít pocit, že vám někdo ukradl čas. Udělali jste všechno, co jste chtěli, nebo většinu odkládáte na zítřek, protože vám došlo denní světlo? Je možné, že jste strávili příliš mnoho času na internetu?


Nainstalovala jsem si aplikaci, která sledovala využití mého telefonu během dne a musím vám říct, že to bylo děsný! Po ani ne měsíci. jsem ji musela odinstalovat, protože jsem viděla šílená čísla, která mě děsila!

Všichni jsme zaneprázdněni, ale pokud můžete snížit používání telefonu, pak by vám to mohlo pomoci se cítit klidněji a efektivněji.


Pokud se pustíte do digitálního detoxu pak můžete získat mnohem více času, než si uvědomujete, a to na věci, na kterých opravdu záleží. Není tohle váš skutečný cíl?


Jak si udělat DIGITÁLNÍ DETOX?


 

PIN THIS





Capture.JPG

Mathew & Klara

DSC_0416.jpg

Our online friendship led us to a long-distance relationship that turned into marriage, 11 years together and in summer 2022 we also promoted to parents to the sweetest baby boy.

Our passion is nature, wellness and photography, we strongly believe, that life is in our hands and with this motto in our mind we create our life path.

 

Our blog contains articles about healthy lifestyle, relationships, wellness and minimalism 

Read more

Lightroom

presets

lightroom presets

Download our presets for FREE and adjust your photos like us

How to collaborate
with hotels
hotel collaboration.jpg

Find out how to collaborate with hotels for a free stay.

We teach you the exact steps we take and give you tips to land a successful collaboration with less than 1.000o followers.

Succesful Instagram

guide to instagram.jpg

Guide to successful Instagram is

an e-book with 60 pages to help you boost the Instagram game and either grow your business or monetize your platform.

e-shop

Czech e-shop with natural cosmetics and eco products

bottom of page