top of page

Na co se připravit před odletem?

Lidé cestují neustále, ať je zima či léto a vy můžete být jedním z těch, kteří stále šetří, čekají na svůj den odletu nebo se prostě jen nudí v metru či v autobuse a chtějí si něco přečíst.


Zde jsme sepsali několik tipů, jak to funguje a na co byste měli myslet, než vůbec odletíte. tento článek vás provedou cestou od balení až dokud nenastoupíte do letadla do své cílové destinace.

Takže tedy:

Na co se připravit před odletem? Cestování bez stresu....

Dokumenty


Nezapomeňte si zkontrolovat cestovní doklady ještě předtím, než si rezervujete dovolenou, protože vyřizování nového pasu může nějakou dobu trvat. Doporučuji vám také, abyste si své doklady vyfotili a měli je v telefonu a na mailu. Náhoda je blbec a když je někde necháte, ztratíte či vás okradou, pak je vždy lepší mít alespoň fotku dokladu. Nechci být negativní, ale nevím jak vy, já jsem raději připravena na všechno.

Na co se připravit před odletem?

JAK UŠETŘIT NA CESTOVÁNÍ? - přečíst

Zavazadla


Ať už si plánujete vzít jen batoh nebo rovnou velký kufr, rozhodně byste měli vzít v úvahu pravidla letecké společnosti, se kterou letíte. Každá z nich má mírně odlišná pravidla co se velikosti, množství a váhy zavazadel týče. Doporučuji vám, si koupit ruční váhu na kufry. Už kolikrát nás uchránila nechtěných poplatků na letišti, jelikož váha přes tu povolenou je velmi drahá (3 kila z Kapského města nás stály 9 tisíc) Pokud si berete příruční zavazadlo (tj. na palubu letadla), pak existují určitá pravidla, co do takového kufru nepatří. Pracovníci bezpečnostní služby se s vámi nebudou hádat a váš sprej, nůžky a další „nebezpečné“ věci prostě vyhodí. O tomto tématu budeme podrobně psát v jiném článku.


Odjezd na letiště


Vypočítejte si, kdy potřebujete být na letišti, a počítejte s několika minutami navíc v případě provozu a dalších zákonů schválnosti. Na lety v rámci schengenského prostoru v Evropě potřebujete méně času, protože se nekontrolují cestovní doklady, ale přesto musíte projít bezpečnostní kontrolou, která někdy trvá opravdu dlouho kvůli lidem, kteří nemají tušení, co mají dělat. U letů mimo EU se doporučují 2 hodiny před odletem. Pokud letíte poprvé, může být lepší přijet o něco dříve, abyste byli klidní, prošli vším čím musíte bez stresu, došli si na záchod, koupili vodu a došli k nástupní bráně bez nutnosti sprintovat přes celé letiště, protože letadlo opravdu na nikoho nečeká.

Po příjezdu na letiště

Na informační odletové tabuli zjistěte, jaké číslo má odbavovací přepážka pro váš let.

Zde necháte svá zavazadla, získáte palubní lístky a číslo nástupní brány.

Některé letecké společnosti vyžadují online odbavení a účtují poplatky za odbavení u přepážky. Jsou to většinou nízkonákladové společnosti. Pokud letíte pouze s batůžkem, tak nemusíte stát frontu, jelikož jste si to vyřešili již doma, vytiskli si letenku a jdete rovnou. Pokud kufr máte, pak ho jen na přepážce odevzdáte a máte hotovo.

Následuje bezpečnostní kontrola. Zde doporučuji, abyste se předem připravili a nikoho (včetně sebe) nezdržovali. Budete muset projít branou, takže byste neměli mít v kapsách žádné mince, telefon ani klíče, sundáte si opasek a hodinky - to vše si dejte do tašky nebo kufru. S šálou na krku nebo velkou mikinou či bundou vás také nepustí, vše je třeba odložit do kontejneru na páse, k tomu určeného.

Ve vašem příručním zavazadle / kabelce / batohu nesmí být žádné tekutiny - kosmetika, parfém, voda (nevadí, že ještě nebyla otevřena). Je povoleno přepravovat pouze výrobky malé velikosti do 100 ml a to až deset takových produktů. Veškeré takové tekutiny musí být v igelitovém sáčku na zip a je třeba je také vyndat z tašky.

Pytlíčky jsou k dispozici i na letišti, ale je lepší to mít vše hezky připravené z domova (prodává třeba IKEA)

economy class flight

11 TIPŮ PRO POHODLNÉ CESTOVÁNÍ LETADLEM

Nástup do letadla


Za bezpečnostní kontrolou je opět informační tabule, kde si zkontrolujte číslo odletové brány - tuto bránu doporučuji si najít a až potom vyrazit nakupovat. Pomůže vám to s orientací na letišti, kdybyste se náhodou zapomněli v obchodech a museli dobíhat.

Uvědomte si také, že se brána může změnit! Tak pozor. Nástup na palubu probíhá obvykle půl hodiny před plánovaným odletem a není třeba stát ve frontě ani se pokoušet vklouznout dopředu, vaše místo je již rezervováno. Jediným zádrhelem, který by se mohl stát, je, že byste neměli místo na příruční zavazadlo (jednoduše by se nevešlo do přihrádek nad vámi, kvůli množství). V tomto případě je pak nutné ho dát tam, kde je zrovna místo a to je třeba na druhém konci letadla a v extrémním případě, kdy je vše plné, by šlo vaše zavazadlo do nákladového prostoru. V tomto případě je to zdarma, ale nezapomeňte si vzít důležité či cenné věci, jako laptop, peníze, nebo případně léky

Na palubním lístku můžete vždy vidět číslo a písmeno, které označuje vaše místo. Číslo udává řadu, takže pokud nastupujete přes letištní plochu a oboje dveře jsou otevřené, pak se ujistěte, že nepůjdete těmi zadními, když je vaše sedadlo vpředu. Pak dochází ke tlačenicím a mnohy bohužel padnou i nepěkná slova a tím jistě svůj let začít nechcete

Sedadla 1–15 jsou hned za kokpitem a nastupujete tedy předními dveřmi. Řady 16–32 nastupují dveřmi zadními - tedy od ocasu. (nyní se bavíme o malém letadle, nejčastěji používaném na evropských letech)

Písmeno pak označuje sedadlo. Označuje se vždy od písmene A, které je u okna vlevo (ve směru letu). U jaké sedačky a řady právě stojíte, najdete napsané na hraně přihrádek pro zavazadla.


Během letu


Mějte na paměti, že na palubě nejste sami, takže se snažte nedělat příliš mnoho hluku, neklopte opěrku sedadla bez optaní, neblokujte uličku apod. Kvůli neočekávaným turbulencím, ke kterým může během letu docházet, mějte svůj pás zapnutý, ikdyž sedíte. Výmoly na silnici vidíte, avšak vzduchové kapsy a proměnný vítr a teplotu vzduchu bohužel ne. Budete tak předcházet případnému zranění.

Sama jsem se jednou jako letuška v kabině proletěla vzduchem a letěl se mnou i nápojový vozík, který, jako plně naložený, má klidně 70kg.

Capture.JPG

Mathew & Klara

DSC_0416.jpg

Our online friendship led us to a long-distance relationship that turned into marriage, 11 years together and in summer 2022 we also promoted to parents to the sweetest baby boy.

Our passion is nature, wellness and photography, we strongly believe, that life is in our hands and with this motto in our mind we create our life path.

 

Our blog contains articles about healthy lifestyle, relationships, wellness and minimalism 

Read more

Lightroom

presets

lightroom presets

Download our presets for FREE and adjust your photos like us

How to collaborate
with hotels
hotel collaboration.jpg

Find out how to collaborate with hotels for a free stay.

We teach you the exact steps we take and give you tips to land a successful collaboration with less than 1.000o followers.

Succesful Instagram

guide to instagram.jpg

Guide to successful Instagram is

an e-book with 60 pages to help you boost the Instagram game and either grow your business or monetize your platform.

e-shop

Czech e-shop with natural cosmetics and eco products

bottom of page