top of page

Minimalismem proti stresu | Tipy na zjednodušení vašeho života


Také byste chtěli ve svém životě méně stresu?

Pro mnoho lidí, je úklid jistým pomocníkem proti stresu a ne nadarmo. Minimalistický způsob života opravdu dokáže pomoci od každodenního stresu.


Věděli jste, že průměrná americká rodina doma vlastní zhruba 300 000 věcí?

A další studie říká, že za život v průměru strávíme 153 dní hledáním nějaké věci. Opravdu chcete být součástí konzumního světa nebo raději trochu více žít? Být minimalistou nebo přijmout i jen pár minimalistických návyků může ušetřit váš čas, peníze a i několik šedivých vlasů ze stresu.


Minimalismem proti stresu | Tipy na zjednodušení vašeho života

Denní rutina

Pokud často chodíte pozdě, nebo máte pocit, že nikdy nic nestihnete udělat, měli byste své každodenní povinnosti nebo rutiny zjednodušit. Ano, zjednodušit a ne přidat. Vytvořte si svou ranní rutinu, odpolední i večerní. Naučte se jíst a oblékat se ve stejnou dobu i ve stejném pořadí každý den. Budete přesně vědět co a kdy přijde a nebudete běhat z místa na místo a přemýšlet, co jste již udělali, co udělat potom a kolik vám zbývá času do odchodu do práce.

Probouzejte se každý den ve stejnou dobu (nejlepší je pátá hodina ranní), tím si nastavíte den na stejné množství hodin jako den před tím a přesně víte, kolik máte času.

Připravte si jídlo nebo alespoň seznam nákupu den předem. Jednoduše řečeno, víte, kdy děláte co a tak vás nemůže nic překvapit. Jedete podle plánu a vše vám na čas vychází. Jistá improvizace je jistě dobrá věc, ale někteří potřebují více každodenní rutinní práce, aby zvládli vše, co si předsevzali. Dává nám to určitý pocit jistoty.

Nejde o to, abyste si nalajnovali celý svůj život, ale ve vašem dni byly jistoty, od kterých se můžete odpíchnout. Vstávat - zuby - snídaně - oblékání - cvičení - práce.


Nezapomeňte na finance

Finance jsou něco, co lidé často přehlíží, ale i ty hrají obrovskou roli ve vašich mentálních a emocionálních rozhodnutích, takže je lepší je zahrnout do svého plánu minimalistického životního stylu. Vše si zautomatizujte. Pokud je to možné, pak si ve svém internetovém bankovnictví nastavte, aby všechny vaše pravidelné platby odešly v jeden den a nejlépe, den po výplatě.

Takto se vám bude lépe pracovat s nadcházejícími výdaji a ihned uvidíte, kolik vám zbývá a jak na tom jste. Při hromadném odesílání si také pravidelně posílejte nějakou částku na svůj spořící či druhý účet. Ať už se jedná o tisícovku nebo o stovku, jsou to peníze, se kterými nebudete v rámci hospodaření počítat, ale budou na fond „Co kdyby“. Při nečekaných výdajích se mohou hodit (doktoři, nehody atd.)


Minimalismus proti stresu jak se zbavit stresu

Dělejte méně rozhodnutí


Věděli jste, že každý den uděláme přibližně 35 000 rozhodnutí? Není to šílené?

Takže pokud trpíte "mlhou" na mysli při nutnosti rozhodování nebo se cítíte vyčerpaní ke konci dne, tak teď už víte proč. Je nám pomoci? Samozřejmě! Tak například oblečení. Všimli jste si, že někteří z nejúspěšnějších lidí nosí zdánlivě pořád to samé? Tak například Steve Jobs, ale i Albert Einstein a je to proto, že si osvojili minimalistický životní styl, který jim pomáhal soustředit se jen na ty důležité věci.


Jak dlouho vám trvá, než si ráno vyberete své oblečení?

Přesně! Můžete si jej připravit den předem nebo mít totožné tričko (či celý outfit) na každý den v týdnu, případně mít takzvaný "capsule" šatník, kde všechno ladí se vším.

Díky těmto trikům už nemusíte ztrácet energii na takové triviální věci a můžete svou mysl využít tam, kde je to potřeba. Další zjednodušení v rozhodování je jídlo, kde odpovědí je opět příprava.

Připravte si jídlo hromadně na několik dní dopředu, třeba v neděli večer. Můžete si také navařit základ jako jsou těstoviny, brambory či rýže, dát si je do ledničky a každý den jen něco přidat.

Znala jsem kolegu, který měl každý den stejný oběd a to asi po dobu jednoho roku. Pro něj to bylo velmi jednoduché a výhodné. Přesně věděl, co a v jakém množství musí koupit na týden dopředu a nemusel denně přemýšlet nad tím, co vařit a večer mohl jen odpočívat, nebo svůj čas věnovat jiným věcem.


Odinstalujte si aplikace


Některé mobilní aplikace se mohou skutečně hodit, na druhou stranu některé, nám jen berou čas, který bychom mohli naplnit mnohem lepšími činnostmi. Často jsme příliš „zaneprázdněni“ vyhledáváním, hraním her, lajkováním fotek, projížděním pinterestu atd. Vezměte si raději knihu nebo slovník a konečně se naučte tu němčinu nebo španělštinu, jak jste vždycky chtěli a nikdy "neměli" čas. Popadněte podložku a alespoň se protáhněte ..

 

sdílejte na PINTEREST



Capture.JPG

Mathew & Klara

DSC_0416.jpg

Our online friendship led us to a long-distance relationship that turned into marriage, 11 years together and in summer 2022 we also promoted to parents to the sweetest baby boy.

Our passion is nature, wellness and photography, we strongly believe, that life is in our hands and with this motto in our mind we create our life path.

 

Our blog contains articles about healthy lifestyle, relationships, wellness and minimalism 

Read more

Lightroom

presets

lightroom presets

Download our presets for FREE and adjust your photos like us

How to collaborate
with hotels
hotel collaboration.jpg

Find out how to collaborate with hotels for a free stay.

We teach you the exact steps we take and give you tips to land a successful collaboration with less than 1.000o followers.

Succesful Instagram

guide to instagram.jpg

Guide to successful Instagram is

an e-book with 60 pages to help you boost the Instagram game and either grow your business or monetize your platform.

e-shop

Czech e-shop with natural cosmetics and eco products

bottom of page