top of page

10 tipů | Pro zdravé cestování - Jak se nevrátit z dovolené nemocní

Jsem si jistá, že se chcete během cestování vyhnout různým nemocem, ale díky velké koncentraci lidí se zvyšuje riziko onemocnění. Dlouhé hodiny v letadle nebo čekání na další spojení na letišti, tomu rozhodně nepomáhá. Jak tedy vlastně zabránit onemocnění v letadle? Tyto tipy vám mohou pomoci vrátit se z cest zdraví.


10 tipů | Pro zdravé cestování - Jak se nevrátit z dovolené nemocní


1. Používejte dezinfekci

Dezinfekce na ruce je něco, co jsem se naučila hojně používat jako letuška. Během práce jsem se dotkla nespočtu věcí, jak jídla tak záchoda a na palubě se nám během jedné služby vystřídalo na 400 lidí. Takže chápete.

Nikdy nevíte, kdo před vámi seděl, zda byl nemocný, pak jdete na záchod, dotknete se obrazovky, následně se držíte v autobuse, na letišti si vyměníte peníze, pak si vezmete kufr, který byl v cargu a dotklo se ho zase X lidí.

Takže nejde o posedlost, ale použití gelu je rychlé a praktické, když nemáte možnost si zrovna umýt ruce. Klasicky si koušete nehty, saháte si na obličej, svačíte nebo si mnete oči.


2. Mytí rukou

Dezinfekce by neměla být náhradou klasického mytí rukou, to je totiž jednou z nejdůležitějších věcí, které vás chrání před všudypřítomnými bakteriemi. V letadle pak můžete použít papírový ubrousek pro manipulaci s kohoutkem, wx sedátkem či pro otevření dveří. Opět se nejedná o přecitlivělost, ale jako ex letuška vím, jakým způsobem se toalety (ne)myjou! Letadlo má často jen několik minut, než přijdou další cestující a čas jsou peníze.


10 tipů | Pro zdravé cestování - Jak se nevrátit z dovolené nemocní


3. Nedotýkejte se věcí kolem

Jednou jsem četla článek o tom, jak testovali, kde se nachází největší množství bakterií v letadle a tomu byste nevěřili ... nejvíce jich je právě na výklopném stolku! Yop, přesně ten stolek, na kterém jíte! Následovaly područky a dotykové obrazovky a samozřejmě toaleta. Upřímně řečeno, existuje jen hrstka stolků, které se během stání letadla „umývají“ - a to zrovna ne dobře vypadajícím kusem hadru, který se stěží dotkl povrchu a rychle omyl další. Dobrou radou proto je používat vlhčené ubrousky a tato místa si utřít, než je začnete používat.


4. Oblečte se pořádně

Jde o studený vzduch. I když letím z Jižní Afriky nebo z Mauricia, vždy mám dlouhé kalhoty a v tašce nějaký šátek, svetr i ponožky navíc. Kvůli létání ve vysoké nadmořské výšce musí kabina projít kompresí vzduchu a to je často velmi studené. Po dokončení mohou piloti začít ohřívat vzduch, ale nikdy to nebude, jako u vás v obýváku. Díky rozdílu teplot můžete velmi snadno prochladnout nebo chytit chřipku. Na dlouhých letech nabídnutá deka nemusí být ten nejlepší nápad.


10 tipů | Pro zdravé cestování - Jak se nevrátit z dovolené nemocní



5. Vyspěte se před cestou

Nedostatek spánku může oslabit váš imunitní systém, a proto jste náchylnější k onemocnění. Předletovou povinností by mělo být dostatek dobrého spánku, aby tělo nepodlehlo nemocem. To je obzvláště důležité pro lidi, kteří nespí dobře při cestách letadlem, jako jsem já (nesnáším noční lety). Pokuste se v noci před odletem pořádně spát sedm až osm hodin.


6. Hydratujte se

Měli byste pít hodně vody, protože nedostatek vlhkosti ve vzduchu v celém letadle může vést k dehydrataci. Ve výsledku to vysuší vaše nosní dírky a sliznice. To usnadňuje virům a bakteriím vstup do plic. Velmi doporučuji cestovat s lahví vody, kterou si můžete vzít s sebou na palubu. Pamatujte, že některé nízkonákladové letecké společnosti neposkytují cestujícím vodu. Proto je zásadní přinést si vlastní, pokud nechcete platit strmou cenu za vodu na palubě.


7. Požádejte o přesazení

Pokud osoba vedle vás kašle a kýchá, zeptejte se letušky, zda můžete přesunout sedadla. Vysvětlete jim situaci a pokud budou k dispozici další místa, přemístí vás. Neexistuje žádný důvod sedět vedle továrny na bakterie, pokud máte možnost se přestěhovat a pokud bude štěstí při vás, třeba se ocitnete v business třídě.


10 tipů | Pro zdravé cestování - Jak se nevrátit z dovolené nemocní

8. Jezte zdravě

Nezdravá strava může snížit váš imunitní systém, to by měl vědět každý. Před cestováním nejezte mastná a nezdravá jídla a zaměřte se na vlákninu, zeleninu a ovoce. Na palubě letadla se vyvarujte konzumace slaného občerstvení, protože to vás dehydratuje ještě více, než let samotný a to není hezké - oteklé nohy, nafouklé břicho atd.


9. Nesahejte si na obličej

Pro některé to může být obtížný zvyk, ale dotek obličeje může šířit bakterie z vašich rukou do oblastí, které jsou náchylnější k onemocnění. To zahrnuje vaše ústa, nos a oči (nebo si díky tomu dokonce zaděláte na akné). Pokud nosíte čočky a musíte si otřít oči nebo je vyměnit, umyjte si ruce nebo použijte dezinfekční prostředek na ruce.


10. Nepoužívejte polštářky a deky

Na letech nepoužívám nabídnuté polštáře ani přikrývky, jen zřídka, když jsou zabalené. To alespoň znamená, že je někdo vytáhl z letadla, pravděpodobně je vypral a znovu zabalil. Ale vím, že jsme na letech (jako letuška) přikrývky používali znovu na zpátečních letech, bez praní. Čerstvé byly dány první várce a během dne byly pouze složeny a znovu použity. V určitém okamžiku dokonce i polštáře, protože jsme jich neměli dostatek. Pokud jde o polštáře, většinou jsou vyměněny pouze jednorázové obaly, ale polštář sám není praný. Doporučuji cestovat s vlastní přikrývkou (používám šálu) a polštářem, pokud se chcete při létání vyhnout nemocem a dalším.


Doufám, že vám tento seznam připadal užitečný a víte přesně, co máte dělat, abyste při létání neochoreli. Chybělo nám něco na seznamu? Dejte nám vědět v komentářích.


 

PIN THIS




Capture.JPG

Mathew & Klara

DSC_0416.jpg

Our online friendship led us to a long-distance relationship that turned into marriage, 11 years together and in summer 2022 we also promoted to parents to the sweetest baby boy.

Our passion is nature, wellness and photography, we strongly believe, that life is in our hands and with this motto in our mind we create our life path.

 

Our blog contains articles about healthy lifestyle, relationships, wellness and minimalism 

Read more

Lightroom

presets

lightroom presets

Download our presets for FREE and adjust your photos like us

How to collaborate
with hotels
hotel collaboration.jpg

Find out how to collaborate with hotels for a free stay.

We teach you the exact steps we take and give you tips to land a successful collaboration with less than 1.000o followers.

Succesful Instagram

guide to instagram.jpg

Guide to successful Instagram is

an e-book with 60 pages to help you boost the Instagram game and either grow your business or monetize your platform.

e-shop

Czech e-shop with natural cosmetics and eco products

bottom of page